In opdracht van de gemeente Gouda is het Groenhovenbad, een multifunctioneel zwemcomplex, gerealiseerd. Dit op de plaats van het oude buitenbad van het Tobbebad. De accommodatie vervangt drie verouderde zwembaden in Gouda en biedt  hiermee onderdak aan een brede gebruikersgroep. Met de combinatie van binnen en buitenbaden, voorziet dit zwemcomplex in alle behoefte van zwemsport binnen de Gemeente Gouda. Dit zwembad is geschikt voor alle doelgroepen, van topsport tot recreatiezwemmen, voor alle doelgroepen.

Doelstelling van de opdrachtgever

Door de gemeente is uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van renovatie van de bestaande zwembaden ofwel een volledig nieuw zwemcomplex. Uiteindelijk bleek nieuwbouw de beste oplossing om te kunnen voldoen aan alle eisen en wensen van gemeente, verenigingen en andere gebruikers. Bovendien bleek dit gezien de exploitatielasten economisch de meest voordelige keuze voor de gemeente en de exploitant, Sport.Gouda. Op basis hiervan is er in de zomer van 2010 een Design & Build aanbesteding gehouden waar OLCO in samenwerking met BAM en Wehrung architecten, als winnende combinatie uit de bus is gekomen

Projecttoelichting

Er zal een breed scala aan sportactiviteiten en andere activiteiten in het bad plaats gaan vinden. In verband met deze multifunctionaliteit zijn er een aantal specifieke voorzieningen opgenomen, zodat de verschillende zwembaden voor meerdere doelen ingezet kunnen worden.

Zo is er in het grootste bad van 33 bij 25 meter een verplaatsbare wand opgenomen die op 25 meter van het startperron geplaatst kan worden, zodat er wedstrijden over 25 meter mogelijk zijn. Deze wand kan echter ook exact in het midden van het bad geplaatst worden, zodat er aan beide zijden waterpolo gespeeld kan worden. Indien de wand helemaal op het uiteinde van het bad geplaatst wordt, voldoet het bad aan alle voorschriften voor waterpolo op het hoogste internationale niveau.

Om de multifunctionaliteit te vergroten zijn er in het hoofdbassin nog andere voorzieningen opgenomen. In het tweede wedstrijdbad is over de helft van het bad een beweegbare bodem opgenomen. Aan de andere zijde van het bad is een duikhoek gerealiseerd, waarbij vanuit de kelder een kijkraam is voorzien voor trainingsdoeleinden voor synchroonzwemmen. In het kleinste bad, het doelgroepenbad, is over het volledige oppervlak een beweegbare bodem opgenomen.

De multifocaliteit komt ook tot uiting in het buitenterrein. In de ligweide, welke in de zomer gebruikt wordt door bezoekers van het buitenbad, zijn dusdanige hoogteverschillen opgenomen dat hiervan in de wintermaanden gebruik gemaakt kan worden door de lokale ski-/langlaufvereniging.

Rol OLCO

Het project is uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design & Build- overeenkomst. Hierbij was OLCO verantwoordelijk voor de ontwerpuitwerking binnen de gestelde uitgangspunten en totale realisatie van de installaties van het zwemcomplex. Namens de bouwcombinatie was OLCO penvoerder en het 1e aanspreekpunt voor de gebruikers en opdrachtgever.

Duurzaamheid

Om te kunnen voldoen aan de wens van de gemeente Gouda om een duurzaam en energiezuinig zwembad te realiseren, zijn de voorzieningen (gebouwschil en installaties) zodanig gekozen dat de EPC uitkomt op een waarde van 0,89. Tevens is een GPR van 7,7 gerealiseerd.

Paul van Dorst

Paul van Dorst

Projectmanager
+31 6 2159 3838

Meer info?

Neem contact op met Paul van Dorst, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Toekomstvisie zwembaden Groningen

Haalbaarheidsonderzoek 3 zwembaden
Bewegen

Zwemmen op de campus

Zwembad De Braak in Helmond
Bewegen

Zwemmen en schaatsen onder één dak

Nieuwbouw zwembad/ijshal De Vliet Leiden