In opdracht van Farys en Stad Oostende ontwikkelt OLCO-Sportsphere een nieuw stedelijk zwembad als sportieve en recreatieve trekpleister voor een brede doelgroep. Het nieuwe stedelijke zwembad zal het verouderde stedelijk zwembad aan de Koningin Astridlaan vervangen. De oplevering is gepland in 2020.

 

Projectupdate Stedelijk Zwembad Oostende (België)

Open Wervendag Zwembad Oostende

Het nieuwe Zwembad Oostende wordt een expressief gebouw dat verschillende gezichten kent die naar alle zijden de interactie aan gaat met zijn omgeving. Het gebouw biedt ruimte voor sportieve, recreatie en residentiële toepassingen, waaronder een 50 meter wedstrijdbad, recreatiebaden, wellness-programma, 22 koopappartementen en een parkeergarage voor ongeveer 70 auto’s. De oplevering staat gepland in 2020.

Zondag 19 mei is ter gelegenheid van de Open Wervendag de bouwplaats opengesteld voor het publiek. Tijdens deze dag kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding door het zwembad, beeldrapportage bezichtigen en deelnemen aan diverse activiteiten.

Het nieuwe Zwembad Oostende zal te bezichtigen zijn van 10.00 – 17.00 uur.
Locatie: Hoek Northlaan – Nieuwpoortsesteenweg 8400 Oostende.
Parkeren: Een parkeerplaats voor bezoekers is voorzien verderop in de Northlaan, deze zal worden aangegeven door middel van signalisatie.

Meer projectupdates van dit project

Een expressief gebouw met verschillende gezichten

Het gebouw kent verschillende gezichten naar alle zijden en gaat de interactie aan met zijn omgeving. Tegelijkertijd verklapt het gevelbeeld de diverse functies die het complex huisvest. Aan de voorzijde ligt een levendige voorplein als entree van het zwembad en de aangrenzende functies.

Het nieuwe zwembad bestaat uit een 50 meter wedstrijdbad, geschikt voor zwem- en waterpolowedstrijden op nationaal en internationaal niveau. Langs het 50 meter wedstrijdbad komt een tribune voor ong. 300 personen. Ook komt er een 25 meter doelgroepen-bad van 4,2 meter diep voor duikers, een recreatief gedeelte van ong. 250m2 wateroppervlakte met veel recreatieve voorzieningen waaronder een glijbaan van circa 70 meter, een familieglijbaan, een klimwand van ong. 6 meter, watervallen en waterspuiten en speelelementen aangrenzend is er een wellness-programma buiten met twee hot-tubs, een whirlpool, een sauna en een stortdouche.

Op de eerste verdieping komt een ruime horecavoorziening met twee polyvalente ruimtes en toegang tot de tribune. Vanuit de horeca is er goed zicht op zowel de wedstrijdbaden als het recreatie-bad. Boven op het zwembad worden 22 koopappartementen gebouwd voor de sociale sector. Ondergronds is er een parkeervoorziening voor ong. 70 parkeerplekken

Rol OLCO

De opdrachtgever Farys heeft OLCO-Sportsphere ingehuurd voor te totale ontwikkeling en totstandkoming van het project. Samen het de partners Stadsbader en Remmers heeft Olco een BV opgericht, zijnde Sportsbuilders. Gezamenlijk verzorgt Sportsbuilders de ontwikkeling en totstandkoming van het project. Tijdens de ontwikkelfase leidt de projectmanager van OLCO het project. Tijdens de uitvoering zal Olco het proces bewaken, de afstemming verzorgen tussen de bouwkundige uitwerking en de zwembadtechnieken als waterbehandeling en vaste inrichting. Verder behoudt Olco de contacten met de Stad en de opdrachtgever.

Realisatie van hoge duurzaamheidsambities

Het zwembad wordt een uiterst duurzaam zwemcomplex. De basis voor deze uitwerking vormt een tco (total coast of ownership) benadering, waarbij de consequenties voor de exploitatie worden betrokken bij keuzes in de planuitwerking om exploitatiekosten te reduceren en de levensduur te verhogen. Door vergaande isolatiemaatregelen en een compact bouwvolume is minder energie nodig, wat resulteert in een zeer laag K-peil (15). Voor het binnenklimaat van de zwemzalen en kleedruimte wordt gebruik gemaakt van een BaOpt ventilatiesysteem. Het systeem zorgt voor een ongerichte luchtstroming door te variëren met luchtdrukverschillen, hierdoor kan er met een lage snelheid en minder energie een optimaal klimaat bereikt worden in de zwemhallen. Het recreatiedeel wordt voorzien van een nieuwe techniek op de warmtepompen van Menerga, namelijk een extra 5e en 6e groep.  Deze groepen worden ingezet om tijdens de zomerperiode oververhitting tegen te gaan. De 5e groep zorgt voor een directe afvoer van de warme lucht naar buiten, de 6e groep zorgt dat de warmtepomp actief kan worden ingezet voor bijkomende ontvochtiging.

Door drink- en regenwater te hergebruiken, het zwembadwater buiten de openingstijden af te dekken en de toepassing van waterbesparend sanitair, wordt het watergebruik en energieverlies zoveel mogelijk beperkt.

Met de toepassing van de nieuwste zoutelektrolysetechnieken wordt door het gebruik van keukenzout de waterkwaliteit op orde gehouden. Hierdoor is er geen chloorbleekloog en zuur meer nodig en wordt een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd. Het dak van het zwembad wordt voorzien van PV-cellen die de opwekking van energie verzorgen voor het lokale gebruik.

Projectupdate Stedelijk Zwembad Oostende (België)

Symbolische eerste spadesteek

In aanwezigheid van Burgemeester Johan Vande Lanotte en de pers is de symbolische eerste spadesteek voor het Stedelijk Zwembad Oostende gevierd!

Projectupdate Stedelijk Zwembad Oostende (België)

Gunning nieuw stedelijk zwembad

De definitieve gunning in de perspresentatie: Een zwemcomplex met parking en woningen in Oostende! We gaan gelijk aan de slag met ontwikkeling samen met Sportsbuilders.

Projectupdates

Volg ons op Twitter om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Patrick Spanjersberg

Patrick Spanjersberg

Projectleider
06 51 18 87 37

Meer info?

Neem contact op met Patrick Spanjersberg, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Meer projecten:

Bewegen

Waar sport, gezondheid en onderwijs elkaar ontmoeten

Zwem-/ sportaccommodatie in Castricum
Bewegen

Zwemmen en schaatsen onder één dak

Zwembad-ijshal De Vliet in Leiden
Bewegen

Veilig zwemmen en ontmoeten

Zwembad De Schelp in Bergen op Zoom