Zwembad De Schelp in de gemeente Bergen op Zoom is gebouwd in 1999 en bestaat uit een wedstrijdbad van 15×25 meter, een doelgroepenbad van 10×15 meter en een groot recreatief programma met een peuterbad met diverse speelelementen, een recreatief bad, glijbaan van ca. 80 meter, whirlpool en een buitenbad. De Schelp is een belangrijke spil in het programma vrije tijd en het sport- en recreatieve aanbod van de gemeente Bergen op Zoom. In maart 2018 zijn door de gemeente problemen met de RVS-bevestigingspunten in de hoofddraagconstructie geconstateerd.

Projectupdate Zwembad De Schelp in Bergen op Zoom

Dag van de bouw Zwembad De Schelp groot succes

15 juni was het Dag van de Bouw 2019 waarop door het hele land projecten opengesteld werden voor publiek, ook Zwembad De Schelp deed mee aan dit evenement. Ongeveer 1000 bezoekers kregen door middel van filmpjes een interactieve rondleiding en konden de revitalisering van het zwembad aanschouwen. Van deze dag is een film gemaakt, die hier terug te kijken is.

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

De gemeente Bergen op Zoom heeft besloten de sluiting van het zwembad als gevolg van het vervangen van de RVS-bevestigingspunten ook te benutten voor het toekomstbestendig maken van de accommodatie. Op basis van een haalbaarheidsonderzoek van OLCO heeft de gemeente besloten werk met werk te maken en de accommodatie grootschalig te renoveren, waarbij tevens de nodige duurzaamheidsmaatregelen zijn toegepast en de accommodatie een kwaliteitsimpuls in beleving en attractiviteit heeft gekregen. Hiermee is de accommodatie duurzaam toekomstbestendig en een belangrijke pijler in het voorzieningenaanbod van de gemeente waar inwoners, bezoekers en verenigingen weer jaren plezierig en veilig gebruik van kunnen maken.

Projecttoelichting

Met de wetenschap dat het zwembad enige maanden en mogelijk langer gesloten zou blijven rees de vraag in de gemeente Bergen op Zoom of er niet meteen werk met werk gemaakt moet worden door het grootschalige onderhoud van de komende jaren uit te voeren. Tevens is er na onderzoek door OLCO door de gemeente besloten de sluiting van het bad te benutten om gelijktijdig met de onderhoudswerkzaamheden het zwembad te verduurzamen en tevens de belevingswaarde en attractiviteit van het zwembad te verbeteren. Het zwembad heeft hiermee een eigentijdse thematisering, een aanpassing van het buitenbadprogramma, een moderne interactieve glijbaan en een aantrekkelijke entree- en horecafaciliteit gekregen. De belevingswaarde van de accommodatie is hiermee sterk verbeterd, passend bij de eisen van deze tijd.

Door de combinatie te maken met het onderhoud dat in de komende jaren op de planning stond is voorkomen dat gebruikers en verenigingen binnen afzienbare tijd nog een keer te maken krijgen met een sluitingsperiode. Door de toevoeging van duurzaamheidsmaatregelen en de verbetering van de beleving aan de werkzaamheden is zwembad De Schelp na realisatie duurzaam en toekomstbestendig in functionele en fysieke zin. Om gebruikers een goed alternatief te bieden was een tijdelijke voorziening in de vorm van een blaasluchthal over nabijgelegen buitenbad De Melanen gerealiseerd.

 

Rol OLCO

OLCO heeft in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de revitalisering van zwembad De Schelp. Gelijktijdig heeft OLCO de haalbaarheid van verduurzaming en verbetering van de beleving van het zwembad onderzocht. Het besluitvormingsproces in de gemeenteraad heeft OLCO begeleid, waarna OLCO in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom de projectleiding en directievoering van de revitalisering van zwembad De Schelp heeft begeleid.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijke toegevoegde waarde in zwembad De Schelp. Ondanks dat slechts enkele jaren geleden de WKK-installatie vervangen is, zijn tijdens de werkzaamheden de nodige maatregelen doorgevoerd die de accommodatie aanzienlijk verduurzamen. Te noemen zijn de toepassing van een membraanfiltersysteem voor de waterbehandeling, LED- verlichting en de toepassing van een luchtbehandeling op basis van overdruk. Naast duurzaamheid is het comfort voor de gebruiker hiermee aanzienlijk verbeterd.

Projectupdate Zwembad De Schelp in Bergen op Zoom

Kom De Schelp bewonderen tijdens Dag van de Bouw

Nog een paar maanden en dan zal zwembad De Schelp in Bergen op Zoom na een periode van grondige revitalisering weer heropend worden. Afgelopen jaar heeft in en rondom het zwembad groot onderhoud plaats gevonden, waaronder het vervangen van alle RVS bevestigingspunten, aanbrengen van nieuw tegelwerk en een compleet nieuw spanplafond in de zwemzalen. Daarnaast is er hard gewerkt om de beleving en attractiviteit van het zwembad te verbeteren door onder andere een aanpassing van het buitenprogramma, een nieuwe interactieve glijbaan en entree- en horecafaciliteiten. Ook is het zwembad op meerdere onderdelen verduurzaamd.

Bent u nieuwsgierig en wilt u al vast De Schelp komen bewonderen voordat het wordt heropend? Dat kan, het zwembad is namelijk geopend tijdens de Dag van de Bouw! Zaterdag 15 juni kunt u vanaf 11.00 tot 15.00 het zwembad komen bezoeken. Op deze dag is het mogelijk om een rondleiding te krijgen van één van de betrokkenen bij de revitalisering van De Schelp.

Zwembad De Schelp is gelegen aan De Boulevard Noord 45 in Bergen op Zoom. Parkeren kunt op de naastgelegen parkeerplaats.

Graag zien wij u tijdens de Dag van de Bouw op 15 juni!

Projectupdate Zwembad De Schelp in Bergen op Zoom

Eerste tegelwerken en spanplafonds zijn geplaatst in De Schelp

De revitalisering van Zwembad De Schelp begint vorm te krijgen door onder andere nieuw tegelwerk en schitterende spanplafonds! Zie zelf de voortgang van de werkzaamheden in een nieuwe rondgang door het zwembad.

Bekijk hier de film

Projectupdate Zwembad De Schelp in Bergen op Zoom

Volg de verbouwing van De Schelp

Een nieuwe film van de werkzaamheden voor zwembad De Schelp is beschikbaar.

Bekijk hier de film

Projectupdate Zwembad De Schelp in Bergen op Zoom

Voortgang verbouwing De Schelp

Volg de voortgang van de verbouwing van het zwembad De Schelp in Bergen op Zoom!

Bekijk hier de film

Projectupdate Zwembad De Schelp in Bergen op Zoom

Interview Omroep Brabant

Voor de revitalisering van zwembad De Schelp in Bergen op Zoom is onze projectleider Patrick Spanjersberg geïnterviewd door Omroep Brabant!

Bekijk hier het interview op de website van Omroep Brabant.

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Patrick Spanjersberg

Patrick Spanjersberg

Projectmanager
+31 6 5118 8737

Meer info?

Neem contact op met Patrick Spanjersberg, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Ontmoeten en wonen in Kerkehout

Multi Functioneel Centrum + woningbouw in wassenaar
Bewegen

Toekomstvisie zwembaden Groningen

Haalbaarheidsonderzoek 3 zwembaden
Bewegen

Zwemmen op de campus

Zwembad De Braak in Helmond