Het gemeentehuis en de Dialoog, het culturele en bruisende hart van Ermelo, zijn afgelopen vrijdag feestelijk heropend samen met de verschillende betrokken partijen, onder een nieuwe naam “het huis van Ermelo”. Onder het genot van een hapje en een drankje schenen verschillende betrokkenen hun licht op de renovatie en uitbreiding van het centrum. Deze is vervolgens door De commissaris van de Koning, ondersteund door twee mensen die symbool staan voor de gemeente Ermelo (Roy en Danny), symbolisch geopend door een druk op de rode knop, waarnaar het carillon het lied van Ermelo afspeelde.

Entree van “Het Huis van Ermelo”

Het programma

In 2019 kwam het eerste conceptplan voor De Nieuwe Dialoog op tafel: een toekomstige opzet met veel functionele synergievoordelen was de basis. Inmiddels vormen openheid, flexibiliteit, toegankelijkheid en duurzaamheid samen het nieuwe culturele centrum van de stad. Er is ruimte voor de sociale, culturele en maatschappelijke kernen van de stad. Hiervoor worden ruimten verhuurd door sport- en cultuurbedrijf Interactie, en krijgen Stichting Welzijn Ermelo, de bibliotheek en het theater een vaste plek. Zo biedt het aan iedere Ermeloër een plek om elkaar te zien, te ontmoeten en een kop koffie te drinken.

En dat doet het. De vooraf gestelde doelen van synergie en verbinding tussen de verschillende organisaties en gebruikers is goed merkbaar in het gebouw. De Bibliotheek Noordwest Veluwe, het Streekarchivariaat, Welzijn Ermelo, de Politie en Interactie BV weten elkaar op verschillende terreinen te vinden.

De raadzaal in Het Huis van Ermelo

Transparantie en Duurzaamheid

Transparantie van het gebouw was een belangrijk thema bij het ontwerp. De tuin aan de achterkant van het oude gemeentehuis zat verstopt achter het gebouw en is door het nieuwe ontwerp en de grote glazen gevels een onderdeel geworden van het totaal. Vanaf het raadhuisplein is direct zicht op de tuin aan de achterzijde, hierdoor wordt je letterlijk het gebouw en het groen in gezogen. Ook duurzaamheid is een belangrijk thema in de renovatie en uitbreiding. Zo is er in De Nieuwe Dialoog geen gasaansluiting, maar wordt het klimaat gereguleerd met een WKO-installatie. In de elektriciteitsvraag wordt voorzien door middel van de zonnepanelen op het dak. Ook in de bouwkundige schil zijn de nodige verduurzamingsmaatregelen getroffen. Alles bij elkaar heeft “het huis van Ermelo” een Triple A status (A+++).

De verduurzaming is ook terug te vinden in het gebouw: een enorme groene wand draagt bij aan een bijzondere uitstraling van de entree van “het huis van Ermelo”, verder zijn oude materialen uit het oude gebouw waaronder de houten plafonds, hergebruikt in bijvoorbeeld de wandafwerking en meubilair.

Het fraaie interieurontwerp met de imposante groene wand bij de entree

Dank aan Gemeente Ermelo, KHV architecten, De Twee Snoeken, WSP, Batenburg Installatietechniek, Paulus Elektro, Mobius Consult en Prinsbouw (uitvoering de dialoog) en Van Panhuis (renovatie theaterzaal) voor hun bijdrage aan de realisatie van het duurzame en multifunctionele centrum Huis van Ermelo!

Wil je meer weten over dit project? Kijk op de projectpagina