Het voormalige TNO gebouw aan De Rondom op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven is door de aannemerscombinatie Build2Learn omgebouwd tot een nieuw onderwijsgebouw voor Fontys Hogescholen. Het gebouw biedt na onderdak aan drie technische opleidingen: Bedrijfsmanagement Educatie & Techniek, Engineering & Automotive en Toegepaste Natuurwetenschappen. Het gebouw aan De Rondom is in september 2019 in gebruik genomen en heeft in november 2019 de naam ‘Nexus’ gekregen.

Doelstelling opdrachtgever

In opdracht van Fontys Hogescholen heeft de aannemerscombinatie Build2Learn op basis van een Engineer & Construct overeenkomst het nieuwe onderwijsgebouw op het terrein van de Technische Universiteit gerealiseerd. Fontys Hogescholen wil de ‘professionals van de toekomst’ opleiden en werkt hiervoor nauw samen met diverse partners in de Brainportregio. Om deze samenwerking te onderstrepen en te bevorderen wenste Fontys een open leeromgeving waar studenten, docenten en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten en kunnen samenwerken aan innovaties. De huisvesting van het techniekonderwijs op het terrein van de Technische Universiteit is een concreet resultaat van de samenwerking tussen de twee kennisinstellingen. Bovendien staan de deuren van de Rondom vanaf de start collegejaar 2019/2020 open voor het bedrijfsleven. Nexus, Latijn voor ‘verbinding’ geeft dus precies weer wat Fontys beoogt met dit nieuwe thuis van de drie technische opleidingen.

Projecttoelichting

De technische opleidingen van Fontys zijn gehuisvest in het voormalige TNO-gebouw dat in 1999 is opgeleverd. Door de goede bouwkundige staat waarin het gebouw verkeert en de grote mate van flexibiliteit, is besloten het gebouw te renoveren. De volledige inbouw is vernieuwd. Daarnaast heeft het gebouw vier grote, in het oog springende, wijzigingen ondergaan:

  1. Op de vierde verdieping is de voormalige technische ruimte omgebouwd tot onderwijsruimte met een ruime collegezaal.
  2. De hoofdentree is verplaatst naar de eerste verdieping en is middels een brede trap te bereiken.
  3. Het atrium wordt voorzien van loopbruggen die de verschillende onderwijszones met elkaar verbinden.
  4. In het souterrain is de opleiding Automotive gehuisvest. Twee grote vides met daklichten zorgen voor zowel daglicht in de werkplaatsen als zicht vanuit de studieruimtes op de werkplaatsen.

Rol OLCO

Het project is door Build2Learn uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Engineer & Construct-overeenkomst. OLCO heeft in opdracht van Build2Learn het kwaliteitsmanagement gedurende de uitvoering verzorgd. OLCO heeft de uitwerking van Build2Learn aan het, door Fontys, opgestelde vraagspecificatie geverifieerd en de uitvoering gevalideerd. Daarnaast heeft OLCO ondersteund bij de dagelijkse kwaliteitscontrole op de bouwplaats.

Mark Westra

Mark Westra

Directeur-eigenaar
+31 6 2909 8878

Meer info?

Neem contact op met Mark Westra, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Leren

Ontdekkend leren in één gebouw

Variantenstudie De Noordwijkse School
Leren

Inspirerende en duurzame onderwijsaccommodatie

Montessorischool Centrum Hilversum
Leren