In de gemeente Groningen liggen 10 zwembaden, waarvan 3 zwembaden (Hoogkerk, De Blinkerd en Scharlakenhof) door een stichting worden beheerd en geëxploiteerd. De gemeente Groningen waardeert de inzet van de vele vrijwilligers die hierbij betrokken zijn, maar wil ook weten in hoeverre deze zwembaden toekomstbestendig zijn.

Doelstelling van de opdrachtgever

De drie zwembaden Hoogkerk, De Blinkerd in Ten Boer en Scharlakenhof in Haren worden door een stichtingsbestuur beheerd en geëxploiteerd. Dit gaat goed, echter zijn er her en der ook aandachtspunten. Voor het ene zwembad is dat de accommodatie, voor het andere zwembad (de opvolging van) het stichtingsbestuur. Voor een goed besluit over de toekomst van deze zwembaden wil de gemeente laten onderzoeken hoe toekomstbestendig deze zijn, zowel in attractiviteit, technische staat als vorm van bestuur.

Projecttoelichting

De zwembaden Hoogkerk, De Blinkerd in Ten Boer en Scharlakenhof in Haren zijn zwembaden die door stichtingsbesturen worden aangestuurd. Deze stichtingsbesturen bestaan uit vrijwilligers. Daarnaast zijn de zwembaden al tientallen jaren oud, waardoor attractiviteit, bezoek en technische staat van de zwembaden onder druk staan. OLCO gaat, in samenspraak met de stichtingsbesturen, de toekomstbestendigheid van deze zwembaden in beeld brengen. Enerzijds door de huidige situatie in beeld te brengen en te analyseren, anderzijds door enkele scenario’s uit te werken in hoeverre de toekomstbestendigheid verbeterd kan worden. Sluiting van een zwembad is hierbij ook een scenario. De resultaten van het onderzoek dienen als input voor nadere bestuurlijke besluitvorming over de zwembaden in Groningen.

Rol OLCO

OLCO is gevraagd het onderzoek naar de toekomstvisie van deze drie zwembaden in samenspraak met de stichtingsbesturen uit te voeren. Aan de hand van gesprekken en doorrekening van scenario’s zal het resultaat gebruikt worden voor een besluit over deze zwembaden.

Duurzaamheid

Een duurzaamheidsscan maakt onderdeel uit van het onderzoek, waarbij meerdere duurzaamheidsambities worden doorgerekend. Conform de Groen Doen filosofie vindt dit plaats volgens de Total Cost of Ownership methode.

Robert Klein

Robert Klein

Directeur-partner
+31 6 2867 7232

Meer info?

Neem contact op met Robert Klein, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Zwemmen op de campus

Zwembad De Braak in Helmond
Bewegen

Zwemmen en schaatsen onder één dak

Nieuwbouw zwembad/ijshal De Vliet Leiden
Bewegen

Bewegen, sporten en ontmoeten

Nieuwbouw Sportcomplex De Altis Rijswijk