De gemeente Helmond wil een nieuw zwembad realiseren ter vervanging van het huidige zwembad, gelegen aan de Keizerin Marialaan ten noorden van het centrum van Helmond. Het nieuwe zwembad wordt gerealiseerd op de Sport en Beleef Campus De Braak, dat volledig wordt vernieuwd. Eind 2020 heeft OLCO een team samengesteld bestaande uit Faulknerbrowns Architects, Pieters Bouwtechniek, Van Dorp, IV-Bouw, BMV en Noorman. Het centrale doel van dit team is een duurzaam, flexibel en uiterst functioneel zwembad te realiseren waar het comfort en de beleving centraal staat: een gebouw waar de inwoners van Helmond graag verblijven. In lijn met de dit centrale doel is een ontwerp opgesteld met optimale samenwerking tussen gebouw, openbare ruimte en diversiteit in gebruik. In het voorjaar van 2021 heeft OLCO het vertrouwen van de gemeente gekregen en is het team geselecteerd als voorkeursbieder. De planning is om komend voorjaar te beginnen met de bouw, waarna Helmonders in de zomer van 2023 een frisse duik kunnen nemen in het goednieuwe zwembad.

Projectupdate Nieuwbouw zwembad in Helmond

Betonwerkzaamheden bij nieuwbouw zwembad Helmond

Met de onthulling van het bouwbord (11 maart 2022) door wethouder Harrie van Dijk en Mark Westra, directeur van OLCO, kwam het nieuwe zwembad op Campus De Braak al een stap dichterbij. Inmiddels is de bouwplaats ingericht en zijn de funderingspalen geboord. Momenteel is de aannemer bezig met het aanbrengen van de funderingen en de vloeren van de zwembaden. Zie hieronder de fantastische luchtbeelden gemaakt door Drone-Up.

Tot aan de bouwvak zal de aannemer met betonwerkzaamheden bezig zijn. Naar verwachting kan het zwembad na de zomer van 2023 in gebruik worden genomen.

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

De ambitie is de realisatie van een multifunctioneel zwembad dat voldoet aan de kwaliteitseisen en maatschappelijke behoeften van deze tijd. De Gemeente Helmond heeft daarvoor een duidelijke ambitie om op Sport- en Beweegcampus De Braak een nieuw kwalitatief goed zwembad te realiseren ter vervanging van het huidige zwembad. Het nieuwe zwembad wordt aanpasbaar aan toekomstige ontwikkelingen, functioneel sterk, toegankelijk voor alle doelgroepen, onderhoudsarm en met lage milieu impact ontworpen. Dit sluit volledig aan op de ambitie van de gemeente.

Projecttoelichting

In het ontwerp wordt een passende stedenbouwkundige en landschappelijke integratie gekozen. Daarvoor vormt een running track op de campus de basis, die de locatie in cellen opdeelt. De cel waarin het nieuwe zwembad gerealiseerd wordt, wordt voorzien van een complex waarop verticale uitbreiding mogelijk is door toepassing van hoogteverschillen. Deze creëren een overgang naar de stadszijde met de toekomstige bebouwing.

Het complex is voorzien van een unieke en typerende gevel met verticale accenten die gevormd worden door de vinnen en kozijnen. Achter deze gevel bevinden zich de baden, die verticaal opgetild zijn en daarmee ruimte bieden aan de technische installaties op het maaiveld. Onder het entreegebied is daardoor ruimte voor een mogelijke uitbreiding in de toekomst.

De ‘leeflaag’ bevindt zich op de eerste verdieping. Op deze verdieping is de entreezone gesitueerd met de receptie, horeca, multifunctionele ruimte, het kleedgebied en de baden. Het zwembad is voorzien van een 6-baden wedstrijdbad van 25 meter, een 25×15,4m doelgroepenbad en een 100 m2 peuterbad met verschillende speelelementen. Het doelgroepenbad heeft een beweegbare duo-bodem over het volledige oppervlak. Ook het wedstrijdbad bevat een beweegbare bodem, alsmede een luie trap en tillift. Hiermee is toegankelijkheid voor alle gebruikers gewaarborgd.

De horeca in het entreegebied heeft volledig zicht op het peuter- en doelgroepenbad.

"Dit nieuwe Zwembad past perfect in de plannen voor de vernieuwde Sportcampus de Braak. Een plek waar voor iedereen, van fanatieke baantjeszwemmers tot gezinnen met jonge kinderen, naar hartenlust kunnen zwemmen. Hier mogen we als Helmond trots op zijn!"

Harrie van Dijk wethouder Sport van de gemeente Helmond

Rol OLCO

Bij de ontwikkeling van dit project is OLCO Holland Bouw de ontwikkelaar. Het project wordt uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design & Build-overeenkomst. OLCO verifieert met het team gedurende het proces van ontwerp en uitvoering voortdurend de uitwerking van de ambities van de indiening en het contract. OLCO is eindverantwoordelijk voor het eindresultaat en het proces hiernaartoe. Hiervoor beheersen wij het project op kwaliteit, tijd, organisatie, informatie, budget en risico’s. OLCO is binnen de gestelde kaders ook verantwoordelijk voor het tijdig aanleveren van de te toetsen en te accepteren stukken. Hiervoor hebben wij een team met ontwerp- en uitvoeringsdeskundige specialisten die wij gedurende het hele proces betrekken, zowel in het ontwerp- als het bouwproces.

Duurzaamheid

Onze ambitie is een succesvol zwembad voor iedereen in Helmond met de kans voor een impuls op de Campus voor bewegen. Eén kernaspect in de ontwikkeling is daarvoor duurzaamheid Hiervoor is het plan een Bijna Energie Neutraal Gebouw te realiseren en wordt gekozen voor een all-electric uitvoering. Daarnaast zal het plan voorzien zijn van uiterst energiezuinige LED verlichting, lucht-water warmtepompen, WTW en PV panelen op het dak van het wedstrijdbad.

Wij zien het als onze missie om bij te dragen aan de ambitie van de Gemeente Helmond om in 2050 volledig circulair te zijn. Klimaat adaptieve maatregelen zijn het groene dak en klimaat adaptieve gevels waaronder het talud. Keuzes voor materialen en grondstoffen zijn eveneens vanuit het “cradle 2 cradle” principe in het proces geïntegreerd. Alle maatregelen samen dragen bij aan een gemiddelde GPR-score van 9!

Projectupdate Nieuwbouw zwembad in Helmond

Bouw zwembad Helmond van start!

Met de onthulling van het bouwbord komt het nieuwe zwembad op Campus de Braak weer een stap dichterbij! Wethouder Sport Harrie van Dijk is meer dan enthousiast: “Heel goed dat de bouw nu van start gaat! Dit nieuwe zwembad voorziet in een belangrijke behoefte, echt álle inwoners van Helmond kunnen hier in de toekomst gebruik van maken.”

Mark Westra, de directeur van OLCO, vult aan: “Wij hebben voor Helmond een zwembad ontworpen dat in de uitstraling en functionaliteit uniek is. Nu start de realisatie waarin we met ons team in deze vreemde tijd een topprestatie moeten leveren om het gebouw te laten verrijzen”. Naar verwachting is het zwembad na de zomer 2023 gereed voor ingebruikname.

De onthulling en een kort interview met de Wethouder en Mark is hier terug te vinden.

Projectupdate Nieuwbouw zwembad in Helmond

Contractondertekening Zwembad Helmond

Op 22 juli is de overeenkomst getekend voor het ontwerpen en bouwen van het nieuwe zwembad op Campus De Braak in Helmond. Samen met de gemeentesecretaris (rechts) en wethouder (midden) van Gemeente Helmond heeft Mark Westra (links) namens OLCO het project officieel van start laten gaan. Team OLCO ziet de samenwerking en het projectverloop met alle vertrouwen tegemoet, waarmee Helmonders in de zomer van 2023 weer een frisse duik kunnen nemen in een gloednieuw zwembad. Een interview met Mark en architect Jeroen Roumen over de peilers van het ontwerp, de integratie van duurzaamheid en hoe wij gebruikers in dit project begeleiden en opnemen lees je hier.

Ook blikken we terug op de aanbesteding in dit nieuwsbericht, over de dynamiek die het gebouw uitstraalt en de aanpasbaarheid van het ontwerp dat hier naadloos op aansluit!

Mark Westra, wethouder Harrie van Dijk en gemeentesecretaris Erik de Ruiter ondertekenen de overeenkomst

 

Projectupdate Nieuwbouw zwembad in Helmond

Een stap dichterbij de nieuwbouw van zwembad Helmond

De bouw van het nieuwe zwembad op De Braak in Helmond is weer een stap dichterbij gekomen. Het college van B&W van de gemeente Helmond heeft de bouw en het ontwerp van het nieuwe zwembad gegund aan OLCO Holland Bouw. Het nieuwe zwembad zal een landmark op de nieuwe sport- en beweegcampus worden en daarmee het huidige zwembad aan de Keizerin Marialaan vervangen. De planning is om komend voorjaar te beginnen met de bouw, waarna Helmonders in de zomer van 2023 een frisse duik kunnen nemen in het gloednieuwe zwembad.

Je leest meer in het nieuwsbericht!

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Marc Sprengers

Marc Sprengers

Projectleider
+31 6 1648 8835

Meer info?

Neem contact op met Marc Sprengers, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Thuis in zwemmen

Zwembad Brigitte Becue in Oostende (België)
Bewegen

Zwemmen en schaatsen onder één dak

Nieuwbouw zwembad/ijshal De Vliet Leiden
Bewegen

Sport op het hoogste niveau

Yvonne van Gennip hal in Haarlem