In opdracht van Gemeente Katwijk heeft OLCO, als onderdeel van OLCO-Sportsphere, een nieuw zwembad ‘Aquamar’ ontwikkeld. Het nieuwe Aquamar is gebouwd op de voormalige ligweide van het voormalige Aquamar en heeft haar deuren in juli 2018 geopend voor bezoekers. Aquamar is een ruim opgezet zwembad voor een zeer brede doelgroep waarbij plezier, sport en duurzaamheid centraal staan. Het project is uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design, Build & Maintain-overeenkomst. Naast de verantwoordelijkheid voor het ontwerp en de uitvoering, is OLCO-Sportsphere voor een periode van 15 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud.

 

Projectupdate Aquamar in Katwijk

Tegellegging zwembad Aquamar

Op maandag 8 april hebben wethouder Adger van Helden, oud-wethouder Krijn van der Spijk, directeur van Sportbedrijf Katwijk Vincent Venloo en oud-directeur van Sportbedrijf Katwijk Dick van der Bent een speciale tegel geplaatst op de plek waar in februari 2017 een tijdcapsule is begraven.

 Lees het artikel op de website van Gemeente Katwijk

 

Meer projectupdates van dit project

Plezier in zwemmen

Zwemmen is veel meer dan alleen een sportieve activiteit. Zwemmen is niet alleen doel op zich, maar heeft ook een belangrijke sociale en maatschappelijke functie. Het nieuwe zwembad is ontworpen als een plek waar inwoners van Katwijk en bezoekers van buiten in alle leeftijden terecht kunnen om te sporten, te recreëren en elkaar te ontmoeten. Het complex is optimaal geschikt voor baanzwemmers, waterpoloërs, gezinnen met kinderen en ouderen. Het duurzame gebouw biedt optimale bouwfysische condities en veel ruimte voor alle doelgroepen. In het gebouw is veel aandacht besteed aan het interieur, waar typisch Katwijkse elementen in terugkomen.

Het gebouw in zijn omgeving

Het creëren van een gebouw met een menselijke maat dat past in zijn omgeving vormde een belangrijk uitgangspunt in het ontwerpproces. Het zwemcomplex speelt door de getrapte gevels en het toevoegen van een nieuwe parkzone optimaal in op de schaal van de gevels aan de Piet Heinlaan. Door kantoor- en verenigingsfuncties aan de Piet Heinlaan te positioneren, is de privacy van de bewoners gerespecteerd. Naar de Zeeweg presenteert het gebouw zich prominent naar de stad Katwijk. Het markante ronde recreatiebad en de grote raampartij in de gevel van het wedstrijdbad nodigen uit om te gaan zwemmen.

Het zwembad

Het zwemcomplex bestaat uit het vier baden. Het wedstrijdbad is 35 x 25,4 m groot, waarmee het uitermate geschikt is voor waterpolowedstrijden. Het wedstrijdbad wordt voorzien van 10 banen, inclusief een verplaatsbare keerwand, zodat het bad geschikt is voor zwemwedstrijden. Op de verdieping bevindt zich een tribune die ruimte biedt aan 232 personen. Het multifunctionele bad van 25×12,5 meter groot is voorzien van een beweegbare bodem. Het naastgelegen recreatiebad van 475 m2 biedt ruimte voor bezoekers van alle leeftijden. Het recreatiebad is voorzien van een whirlpool, warmtebassin, stoomcabine en een glijbaan. De 75 meter lange glijbaan in voorzien van sensoren en licht- en geluidseffecten, waarbij de bezoeker de mogelijkheid heeft om punten te scoren en om de glijsnelheid te meten.

In het voorjaar van 2019 wordt op de plaats van het voormalige Aquamar een ligweide met waterspeelplaats geopend, waarbij replica van de Katwijkse vuurtoren een prominente rol krijg toebedeeld.

Een duurzaam gebouw

Aquamar is met een GPR-score van 8,9 een van de meest duurzame zwembaden in zijn soort. Door de oriëntatie en de verhouding van open en gelsloten geveldelen te optimaliseren, in combinatie met een uiterst hoge isolatiewaarde van de gevel en toepassing van HR++ glas is het gebouw ‘ingepakt’, wat leidt tot een minimale energievraag. Voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van 100% LED, wat leidt tot een forse reductie van het energieverbruik en minder onderhoud. De energie die het gebouw nodig heeft, wordt zoveel mogelijk zelf opgewekt. Het dak van het zwembad is vol gelegd met bijna duizend PV-panelen wat per jaar een kwart miljoen KWh aan elektrische energie oplevert. Om het water op temperatuur te houden wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp, die warmte haalt uit de buitenlucht en uit de ventilatielucht die naar buiten wordt geblazen. De ventilatie in de zwemzalen is eveneens uiterst duurzaam door gebruik te maken van het innovatieve Climotion-concept, waarbij er minder tocht, een homogenere luchtopbouw wordt gerealiseerd en er minder luchtkanalen en energie nodig is. De toegepaste duurzaamheidsmaatregelen zorgen voor een optimale zwembeleving voor de bezoeker.

Van contract naar opening

Het project is uitgevoerd op basis van een Design, Build & Maintain overeenkomst die in maart 2016 is gesloten met de Gemeente Katwijk. Het bouwrijp maken van de voormalige ligweide is in november 2016 van start gaan, waarna de eerste paal in februari 2017 is geboord. Het gebouw is uitgevoerd in een staalconstructie dat is bekleed met sandwichelementen. De gevels zijn voorzien van grijze cementvezelplaten en CapeCod. In de baden zorgen de spanplafonds, in combinatie met het akoestisch spuitwerk en de hoge vliesgevels, voor een zeer strakke uitstraling. Het zwembad is eind juni 2018 opgeleverd, waarna het bad begin juli 2018 is opgesteld voor bezoekers. Onderstaande video geeft een mooi overzicht van het bouwproces.

Projectupdate Aquamar in Katwijk

Drone film tijdens de bouw zwembad Aquamar

Weer een prachtige drone film! De voortgang mooi in beeld gebracht.

Bekijk HIER de film

Projectupdate Aquamar in Katwijk

Voortgang bouw film

De voortgang van de bouw van het zwembad aquamar is met drone beelden mooi in beeld! Zo zien we onze eigen projecten ook niet vaak!

Volg de LINK voor de film

Projectupdate Aquamar in Katwijk

Bouwbord geplaatst zwembad Aquamar

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het zwembad Nieuw Aquamar zijn in volle gang. En daar hoort een mooi bouwbord bij!

 

Projectupdate Aquamar in Katwijk

Tekenmoment zwembad Katwijk

De gemeente Katwijk en OLCO-Sportsphere tekenen de overeenkomst voor de Design, Build en Maintain van het duurzame zwembad. We gaan met veel enthousiasme van start!

 

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Paul van Dorst

Paul van Dorst

Projectleider
06 21 59 38 38

Meer info?

Neem contact op met Paul van Dorst, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Meer projecten:

Bewegen

Thuis in zwemmen

Stedelijk Zwembad Oostende (België)
Bewegen

Zwemmen en schaatsen onder één dak

Nieuwbouw zwembad en ijshal De Vliet Leiden
Bewegen

De Schoter

Nieuwbouw sporthal Haarlem