Een jaar nadat de eerste schop in de grond ging, omarmt Gemeente Haarlem haar nieuwe sporthal aan de Sportweg. Direct naast en direct verbonden met de bestaande school Het Schoter is de Yvonne van Gennip Hal verrezen die zowel scholieren, sportbezoekers als topsporters accommodeert. De hal is vernoemd naar de Haarlemse schaatsster die maar liefst 3 maal goud wist te winnen op de Olympische Winterspelen van 1988. Zij staat nu symbool voor de nieuwe sporthal, waarin haar opvolger als Haarlemse Olympisch sporter wellicht al de eerste ballen smasht.
Een eerste opzet
In het najaar van 2019 heeft gemeente Haarlem de aanbesteding opgezet voor de nieuwe sporthal. Een aanbesteding die gekenmerkt werd door beperkte bewegingsruimte, zowel planologisch als financieel. Daarbij zouden de gebruikers van de bestaande Beijneshal het einde van de huurtermijn naderen, dus uiterst snel moest er een alternatief gebouwd worden. In de zomer van 2020 is uiteindelijk het Design-&-Build project aan ontwikkelaar OLCO Holland Bouw gegund. Een ervaren en ambitieus Team OLCO, bestaande uit Mercuur Bouw, AGS Architects, Iv-Bouw, Peutz, IMD en HoffmanDME, heeft vervolgens het ontwerp uitgewerkt tot begin 2022 op locatie de realisatie is afgerond.
Onder leiding van OLCO zijn de eisen voor 2 topsportzalen, een warme horeca en ruimte voor bezoekers haalbaar vormgegeven. Zelfs de optionele koppeling met de bestaande school is binnen het project ingericht, waarmee de configuratie extra kwaliteit geniet en de hal zich openstelt voor synergie met de school Het Schoter en zijn uitbreidingsplannen. “Het is een groot risico geweest om binnen de strakke financiële, planologische kaders en planning een haalbaar plan te ontwikkelen. Middels een compact ontwerp met efficiënte looplijnen hebben wij toch oog en financiële ruimte weten te houden voor kwaliteit. Zo is de aansluiting met de school via meerdere looplijnen opgezet en zijn de buitenzijden dusdanig ontworpen dat de ontwerpstijl juist is vertaald en het visueel aansluit op het toekomstige plein aan de voorzijde van het complex.”, zo stelt Mark Westra, directeur van OLCO.
Circulair, met oog voor natuur en de gebruiker
Jurriën Bos, junior projectleider namens OLCO, vult aan: “de eisen betreft duurzaamheid, circulariteit en materiaalinpassing zijn door zowel OLCO als de opdrachtgever hoog gewaardeerd gebleven”. Zo is het dak gevuld met zonnepanelen en zijn op lagere delen groene daken gesitueerd. Ook de verticale geveldelen zijn met groen gevuld en 100% van de materialen in de gevel, het dak en de binneninrichting zijn circulair.
“Toch valt en staat een duurzaam gebouw met meer dan enkel duurzaamheidsmaatregelen”, stelt Jurriën. “In essentie dient het complex overeen te stemmen met de wensen en eisen van de gebruikers, die met plezier terug moeten komen naar deze topsporthal”. Een transparant proces is het middel, dat naadloos past bij de openheid van de gemeente en werkwijze van OLCO. Jurriën maakt dit concreet: “Zo heb ik veelvuldig met de gebruikers de eisen en wensen geformuleerd en geverifieerd om efficiënt en plezierig gebruik voor de komende decennia te garanderen. De inrichting van horeca, de bereikbaarheid van kleedruimtes en de positionering van tribunes zijn zo onderwerp van een open dialoog geweest. Zo borgen wij kwaliteit voor zowel de bezoekers als de sporters. Maar er is meer: met duidelijke communicatie en gezamenlijk opgestelde mijlpalen plukt de opdrachtgever uiteindelijk ook de vruchten.”.
“Het is een geslaagd project geworden: de gebruikers komen er graag en zelf zie ik alle denkstappen, ideeën en eigen visie terug. Het staat er nu écht!” – Jurriën Bos, Junior Projectleider
Van A tot Z en passend in alle eisen en wensen
Op 28 januari is de hal ter aanvaarding aan de gemeente voorgedragen en inmiddels is de sleutel overhandigd. Wij kijken met trots terug op een succesvol project ‘Yvonne van Gennip Hal’ in Haarlem. Een integrale sporthal die voldoet aan alle duurzaamheidseisen en -ambities, de gestelde financiële, planologische en tijdskaders en bovenal de wensen van gebruikers en bezoekers. “De hoge kwaliteit die je binnen dit complex treft, binnen de lage kosten en strakke planning, is absoluut een topprestatie”, zegt Mark Westra. Jurriën kijkt terug: “In mijn rol als Junior-Projectleider heb ik het project van A tot Z doorlopen en vooral ook stappen gemaakt op persoonlijk vlak in communicatie met bouwpartners, het ontwerpteam en de gebruikers. Het is absoluut een ervaring. Je leert elke dag weer nieuwe dingen. Het is een geslaagd project geworden: de gebruikers komen er graag en zelf zie ik alle denkstappen, ideeën en eigen visie terug. Het staat er nu écht!”.