Voor de Gemeente Haarlem ontwikkeld OLCO een circulair en toekomst bestendige sporthal. De sporthal wordt gerealiseerd naast het schoolgebouw Het Schoter en gekoppeld aan de kelder en begane grond van de school. Het gebouw bestaat uit een grote zaal die deelbaar is in drie met elk een verplaatsbare tribune om een echte centre-court beleving te creëren. Daarnaast wordt een kleinere sportzaal gerealiseerd. Er is een horeca ruimte op de 1e verdieping met goed zicht op de grote zaal gekoppeld aan de tribune naar de sportvloer. Overdag, met jeugdwedstijden of toernooien, een prachtige lounge bar, en ’s avonds of met feesten een bruine kroeg. De horeca geeft intimiteit en gezelligheid en een modern frame waarbinnen de verenigingen een eigen signatuur zullen aanbrengen.

Doel opdrachtgever

De Gemeente Haarlem heeft een duidelijke ambitie om in Haarlem een fraaie sporthal te realiseren welke gekoppeld wordt aan de naastgelegen school Het Schoter. De gemeente wil ook de sportverenigingen goed tot hun recht laten komen en tegelijkertijd zo maximaal mogelijk rekening houden met de omwonenden. Het creëren van draagvlak en verantwoordelijkheid van al deze betrokken partijen staat bij de ontwikkeling door ons centraal. Sporthal Schoter geeft een maatschappelijk impuls aan Haarlem. De realisatie van de nieuwe sporthal is circulair, onderhoudsarm en energiezuinig en heeft de potentie om de ambitie van de gemeente naar haar inwoners goed in te vullen. De hoofdgebruikers van de nieuwe sporthal zijn VC Spaarnestad, Schoter scholengemeenschap en lokale verenigingen.

Projecttoelichting

De sporthal is ontworpen in stijl van de Nieuwe Haagse School. De architectuur van de sporthal wordt hierdoor gekenmerkt door baksteen, heldere vlakverdeling met horizontale lijnen en is opgebouwd uit samengestelde volumes. De Nieuwe Haagse School spreekt zich niet alleen uit over architectuur. Stedenbouw is ook een belangrijk item binnen deze stroming. Door het creëren van lange zichtlijnen en architectonische elementen in te zetten als landschappelijke elementen ontstaat een uniform geheel op de bijzondere plek binnen Haarlem. Het vormt startpunt van de gebiedsontwikkeling Orionweg-Planetenlaan. De nieuwe sporthal wordt gerealiseerd op het terrein achter de middelbare school Het Schoter en heeft een half verdiepte fietsenkelder voor ruim 1100 fietsen.

Duurzaamheid

Sporthal De Schoter is ontworpen binnen de gedachte van het natuur inclusief bouwen en circulariteit. Onze aanpak geeft invulling aan de biodiversiteit in de omgeving en sluit aan bij de visie van de Gemeente Haarlem. De groene gevel draagt bij aan biodiversiteit en zorgt tevens voor een rustig gevelbeeld richting de buurtbewoners. Daarnaast zal de sporthal worden voorzien van een mos sedum dakbedekking voor o.a. de groenbeleving, vermindering van het hitte-eiland en als regenwater buffer.  Het ontwerp van het gebouw maakt gebruik van 100% circulaire materialen in de gevel, dak en binnen inrichting. Binnen die strenge kwaliteitseisen worden materialen en methoden toegepast volgens onze aanpak, gesplitst naar reduce, re-use en recycle.

Rol OLCO

Het project wordt uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design & Build- overeenkomst. OLCO verifieert met zijn team gedurende het proces van ontwerp en uitvoering voortdurend de uitwerking aan de ambities van de indiening en het contract, met een uitgebreide verificatiemethode conform de OLCO methodiek. OLCO is eindverantwoordelijk voor het eindresultaat en het proces hier naartoe. Hiervoor beheersen wij het project op kwaliteit, budget en risico’s. OLCO is binnen de gestelde kaders verantwoordelijk voor het tijdig aanleveren van de toetsen en te accepteren stukken. Hiervoor hebben wij in het team van ontwerp- en uitvoeringsdeskundigen specialisten die wij gedurende het hele proces betrekken. In dit geval AGS architecten, IMD constructies, IV-Bouw, Peutz en Mercuur bouw.

Mark Westra

Mark Westra

Directeur
06 29 09 88 78

Meer info?

Neem contact op met Mark Westra, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Meer projecten:

Bewegen

Sportcentrum in het groen

Nieuw Sportcentrum in Ermelo
Bewegen

Naar een toekomstbestendig zwembad in Amstelveen

Haalbaarheidsonderzoek renovatie – nieuwbouw zwembad Amstelveen
Bewegen

Zwemmen midden in de natuur

Nieuwbouw zwembad de Koerbelt in Rijssen