Voor de Gemeente Haarlem ontwikkelt OLCO een circulair en toekomst bestendige sporthal. De sporthal wordt gerealiseerd naast het schoolgebouw Het Schoter en gekoppeld aan de kelder en begane grond van de school. Het gebouw zal bestaan uit een grote zaal die deelbaar is in drie velden, waarmee het het gebruik als volleybalzaal uitermate dient. Daarnaast wordt een kleinere sportzaal gerealiseerd. Tevens zal er een horecaruimte op de 1e verdieping zijn met toegang tot de vaste tribune met goed zicht op de grote zaal, uitbreidbaar tot een tribune doorlopend tot de sportvloer. Overdag, met jeugdwedstrijden of toernooien, is dit een prachtige lounge bar, en ’s avonds of met feesten een bruine kroeg. De horeca geeft intimiteit en gezelligheid en een modern frame waarbinnen de verenigingen een eigen signatuur zullen aanbrengen.

Projectupdate Nieuwbouw sporthal Haarlem

De Yvonne van Gennip hal bereikt zijn hoogste punt!

Op 29 september is het bereiken van het hoogste punt op de bouw gevierd. Team OLCO, zijnde Mercuur Bouw, AGS Architects, iv-bouw, Peutz, IMD en HoffmanDME, was op de bouw om samen met gemeente Haarlem en betrokkenen dit moment te markeren. Daarom zijn de vlaggen van OLCO en Gemeente op het hoogste punt gehesen.

Mark Westra, directeur van ontwikkelaar OLCO, stelt: “Met dit sterke team en in goede harmonie met de gemeente is het bereiken van het hoogste punt een fantastische mijlpaal in deze tijden van alle hectiek in de bouwsector. De uitvoering verloopt zeer intensief en het wordt spannend om het streven van ingebruikname in januari te halen. Het team werkt keihard en de eindsprint is ingezet!”.

Ook de wethouder van de gemeente is bijzonder tevreden: “Dit gaat een sportcomplex worden waar heel Haarlem trots op zal zijn. . Het zal ongetwijfeld omarmd worden door de gebruikers en sporters die onze stad rijk is. Wij kunnen niet wachten om hier in het voorjaar weer te staan met een feestelijke, sportieve opening!”

Meer lees je in het persbericht op onze website!

Meer projectupdates van dit project

Doel opdrachtgever

De Gemeente Haarlem heeft een duidelijke ambitie om in Haarlem een fraaie sporthal te realiseren welke gekoppeld wordt aan de naastgelegen school Het Schoter. De gemeente wil ook de sportverenigingen goed tot hun recht laten komen en tegelijkertijd zo maximaal mogelijk rekening houden met de omwonenden. Het creëren van draagvlak en verantwoordelijkheid van al deze betrokken partijen staat bij de ontwikkeling door ons centraal. Sporthal Schoter geeft een maatschappelijke impuls aan Haarlem. De realisatie van de nieuwe sporthal is circulair, onderhoudsarm en energiezuinig en heeft de potentie om de ambitie van de gemeente naar haar inwoners goed in te vullen. De hoofdgebruikers van de nieuwe sporthal zijn VC Spaarnestad en scholengemeenschap Het Schoter. Daarnaast is het sportcomplex te huren door lokale verenigingen.

Projecttoelichting

De sporthal is ontworpen in stijl van de Nieuwe Haagse School. De architectuur van de sporthal wordt hierdoor gekenmerkt door baksteen, heldere vlakverdeling met horizontale lijnen en is opgebouwd uit samengestelde volumes. De Nieuwe Haagse School spreekt zich niet alleen uit over architectuur; stedenbouw is ook een belangrijk item binnen deze stroming. Door het creëren van lange zichtlijnen en architectonische elementen in te zetten als landschappelijke elementen ontstaat een uniform geheel op deze bijzondere plek binnen Haarlem. Het vormt het startpunt van de gebiedsontwikkeling Orionweg-Planetenlaan. De nieuwe sporthal wordt gerealiseerd op het terrein achter de middelbare school Het Schoter en heeft een half verdiepte fietsenkelder voor ruim 1100 fietsen.

“Dit gaat een sportcomplex worden waar heel Haarlem trots op zal zijn. Het zal ongetwijfeld omarmd worden door de gebruikers en sporters die onze stad rijk is. Wij kunnen niet wachten om hier in het voorjaar weer te staan met een feestelijke, sportieve opening!”

Michel Rog wethouder Sport van de gemeente Haarlem

Rol OLCO

Het project wordt uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design & Build-overeenkomst. OLCO verifieert met zijn team gedurende het proces van ontwerp en uitvoering voortdurend de uitwerking van de ambities van de indiening en het contract, met een uitgebreide verificatiemethode conform de OLCO methodiek. OLCO is eindverantwoordelijk voor het eindresultaat en het proces hiernaartoe. Hiervoor beheersen wij het project op kwaliteit, budget en risico’s. OLCO is binnen de gestelde kaders ook verantwoordelijk voor het tijdig aanleveren van de toetsen en te accepteren stukken. Hiervoor hebben wij in het team van ontwerp- en uitvoeringsdeskundige specialisten die wij gedurende het hele proces betrekken. In dit geval AGS architecten, IMD constructies, IV-Bouw, Peutz en Mercuur bouw.

Duurzaamheid

Sporthal De Schoter wordt ontworpen binnen de gedachte van het natuur inclusief bouwen en circulariteit. Onze aanpak geeft invulling aan de biodiversiteit in de omgeving en sluit aan bij de visie van de Gemeente Haarlem. De groene gevel draagt bij aan biodiversiteit en zorgt tevens voor een rustig gevelbeeld richting de buurtbewoners. Daarnaast zal de sporthal worden voorzien van een mos sedum dakbedekking voor o.a. de groenbeleving, vermindering van het hitte-eiland en als regenwaterbuffer. Het ontwerp van het gebouw maakt gebruik van 100% circulaire materialen in de gevel, dak en binnen inrichting. Binnen die strenge kwaliteitseisen worden materialen en methoden toegepast volgens onze aanpak, gesplitst naar reduce, re-use en recycle.

Projectupdate Nieuwbouw sporthal Haarlem

De bouw van de nieuwe sporthal in Haarlem gaat de hoogte in!

In Haarlem worden stappen gezet in de bouw van de nieuwe sporthal. Sinds enkele weken worden de contouren van het complex namelijk duidelijk met de kalkzandsteenwanden die geplaatst worden. Sinds een week gaat het complex ook de hoogte in met het optrekken van de staalconstructie, die in de zomer ook de hoogtelijnen van het complex aan zal geven. Duijff Dienstverlening heeft het proces op locatie voor ons in beeld gebracht.

Na de bouwvak kijken we verder naar het plaatsen van de dakbedekking en metselwerk, waarna er al snel een wind- en waterdicht complex zal staan. Een mooi vooruitzicht, waarmee er binnen gewerkt zal kunnen worden. Zo komt de stap naar het binnen sporten alsmaar dichterbij!

 

Projectupdate Nieuwbouw sporthal Haarlem

Sporthal De Schoter in Haarlem komt op het maaiveld!

De werkzaamheden rondom De Schoter in Haarlem volgen de laatste maanden snel op. Dit resulteert in de afronding van de kelderbouw en markeert het begin van de bovenbouw!

De laatste maand is de wapening namelijk aangebracht en zijn de keldervloeren en -wanden gestort voor de ondergrondse fietsenstalling. Ook is de onderstempeling geplaatst, waarna afgelopen week de breed- en kanaalplaatvloeren zijn geplaatst. Met de afronding van de kelderbouw is het tijd om omhoog te kijken. Snel zullen namelijk het kalkzandsteen en de staalconstructie boven het maaiveld te zien zijn.

Het volledige proces is perfect in beeld gebracht door Duijff Dienstverlening.

Projectupdate Nieuwbouw sporthal Haarlem

Eerste maand bouwen in Haarlem zit erop!

De eerste maand bouwen in Haarlem zit erop! Een maand waarin de schroefpalen voor de sporthal zijn geplaatst en de keldervloer voor de half-verdiepte fietsenstalling tot stand begint te komen. Later zullen ook de kelderwanden geplaatst worden en zal de aansluiting met de school Het Schoter gestalte krijgen. Deze koppeling vormt een bijzondere pijler in het ontwerp en het gebouwconcept. Wordt vervolgd!
Nieuwsgierig naar het ontwerpproces? Een terugblik op deze fase en meer informatie over het ontwerp vind je nu ook hier op onze website!

Zie hieronder de foto’s gemaakt door Duijff Dienstverlening.

Projectupdate Nieuwbouw sporthal Haarlem

De bouw van De Schoter van start!

In Haarlem is met de ingang van het nieuwe jaar ook de bouwfase gestart van sporthal De Schoter. De karakteriserende ontwerpstijl – Nieuwe Haagse School -, circulariteit en het natuur-inclusief bouwen vormen de basis van het ontwerp dat een maatschappelijke impuls aan Haarlem zal geven!

De aanwezigheid van de school en de nieuwe doelgroepen die aangesproken worden, vergen een optimaal gebouwconcept. Een mooie uitdaging met een enthousiast team en een prachtig ontwerpresultaat! Lees hier meer over het proces.

Projectupdate Nieuwbouw sporthal Haarlem

Bouwbord De Schoter is onthuld

De bouw van de nieuwe sporthal aan de Sportweg in Haarlem staat te beginnen! Het bouwbord is op 27 november door wethouder Merijn Snoek (Sport) en Mark Westra (OLCO) onthuld en binnenkort is de overdracht van het werkterrein.

De start van de bouw volgt direct na de jaarwisseling in januari wanneer de bouwwerkzaamheden beginnen. In de zomer van volgend jaar wordt het hoogste punt bereikt en rond september is de sporthal al wind- en waterdicht. En de oplevering? Die staat gepland in december 2021 om de gebruikers direct in 2022 in de nieuwe sporthal te laten sporten.

Zie hieronder de foto’s, gemaakt door Duijff Dienstverlening. Meer foto’s vind je hier.

 

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Mark Westra

Mark Westra

Directeur
+31 (0)6 29 09 88 78

Meer info?

Neem contact op met Mark Westra, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Meer projecten:

Bewegen

Waar beweging centraal staat

Nieuwbouw zwembad in Helmond
Bewegen

Thuis in zwemmen

Zwembad Brigitte Becue in Oostende (België)
Bewegen

Zwemmen en schaatsen onder één dak

Nieuwbouw zwembad/ijshal De Vliet Leiden