De Dialoog vormt het culturele, bruisende hart van Ermelo. De zalenaccommodatie was verouderd en kampte met een matige bezetting. In 2018 heeft de gemeente een scenario- en haalbaarheidsstudie uit laten voeren voor het project “Het Huis van Ermelo”. In de studie is een beeld gevormd over het concept van De Dialoog in zijn toekomstige opzet en de daarbij te behalen functionele synergievoordelen. Het complex moest een open, flexibel, toegankelijk en duurzaam gebouw worden waar iedereen welkom is om even binnen te lopen voor een kop koffie.

De Nieuwe Dialoog is nu zowel op de begane grond als op de eerste verdieping direct verbonden met het gemeentehuis. Daarnaast is het op diverse manieren te gebruiken en biedt het aan allerlei organisaties en bewoners een thuis. In oktober 2022 heropende “Het Huis van Ermelo” haar deuren.

Foto’s: Joep Jacobs

Projectupdate Zalenaccommodatie De Dialoog in Ermelo

“Huis van Ermelo” is feestelijk geopend

Het gemeentehuis en de Dialoog, het culturele en bruisende hart van Ermelo, zijn afgelopen vrijdag feestelijk heropend samen met de verschillende betrokken partijen, onder een nieuwe naam “het huis van Ermelo”. Onder het genot van een hapje en een drankje schenen verschillende betrokkenen hun licht op de renovatie en uitbreiding van het centrum. Deze is vervolgens door De commissaris van de Koning, ondersteund door twee mensen die symbool staan voor de gemeente Ermelo (Roy en Danny), symbolisch geopend door een druk op de rode knop, waarnaar het carillon het lied van Ermelo afspeelde. Het volledige persbericht lees je óók op onze website.

Dank aan Gemeente Ermelo, KHV architecten, De Twee Snoeken, WSP, Batenburg Installatietechniek, Paulus Elektro, Mobius Consult en Prinsbouw (uitvoering de dialoog) en Van Panhuis (renovatie theaterzaal) voor hun bijdrage aan de realisatie van het duurzame en multifunctionele centrum Huis van Ermelo!

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

In 2018 heeft de Raad gekozen voor het scenario met verticale uitbreiding. Dit scenario bestaat uit renovatie, uitbreiding en verduurzaming van De Dialoog. De doelstelling is het verhogen en optimaliseren van de bezetting van de verschillende ruimtes. De Nieuwe Dialoog is een multifunctioneel activiteitencentrum dat een bloeiend sociaal, cultureel en maatschappelijk leven in Ermelo faciliteert op het gebied van activiteitenruimte. Het aantal verhuurbare ruimtes van De Dialoog is gedifferentieerd en flexibel: er zijn grote te koppelen activiteitenruimtes, kleinere te koppelen vergaderruimtes en spreekkamers, en een multifunctionele theaterzaal inclusief kleedkamer. Met aanwezigheid van De Raadszaal krijgen zo écht alle gebruikers een plek.

Projecttoelichting

Het scenario voor verticale uitbreiding bestond in eerste instantie uit het slopen van een aantal ruimten, het renoveren en transformeren van de begane grond, en een optopping met een verdieping op de bestaande constructie en bouwkundige contouren. Uit verder onderzoek is gebleken dat de bestaande constructie niet toereikend genoeg was voor een extra verdieping, waardoor er in overleg met de gemeente, gekozen is voor het slopen van de bestaande bebouwing. Enkel de fundering, begane grondvloer, techniek ruimte en de theaterzaal inclusief kleedkamer zijn behouden gebleven.

De Nieuwe Dialoog wordt gekenmerkt door open, ruimtelijke structuren en transparantie. De Dialoog was gekoppeld aan het gemeentehuis, maar beiden hadden een eigen entree. De Nieuwe Dialoog is in de nieuwe situatie direct verbonden met het gemeentehuis, waarbij beide gebouwen één gezamenlijke entree en ontvangstbalie hebben in een open centrale ruimte. In de centrale ruimte zijn diverse faciliteiten en functies aanwezig. De verdieping, waar ook de Raadszaal in De Dialoog zich bevindt, staat in directe verbinding met het vergaderplein van het gemeentehuis. Daardoor is hier ook synergie tussen het gemeentehuis en De Nieuwe Dialoog ontstaan.

Onderdeel van het project was de renovatie van de theaterzaal. Deze is grootschalig gerenoveerd waarbij bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden zijn uitgevoerd. Ook de theatertechnieken zijn meegenomen in de renovatie. Zo zijn onder andere de uitschuifbare tribune, theaterverlichting en theatertextiel vernieuwd.

Rol OLCO

OLCO is als gedelegeerd opdrachtgever voor gemeente Ermelo verantwoordelijk geweest voor het projectmanagement en de procesbegeleiding tijdens de ontwerpfase en uitvoering voor De Dialoog. Hiertoe behoren onder andere het organiseren, adviseren en contracteren van verschillende aanbestedingen, het beheren en bewaken van de kosten en planning, en de inhoudelijke projectbegeleiding. Tijdens de uitvoering nam OLCO verantwoordelijkheid voor de kwaliteitscontroles.

Duurzaamheid

De Nieuwe Dialoog voldoet aan de vooraf gestelde ambities: gasloos, 0-op-de-meter en klimaatklasse A. Hiervoor zijn verschillende ingrepen toegepast om de accommodatie te verduurzamen met oog voor de toekomst. Tevens is De Nieuwe Dialoog aangesloten op de WKO-installatie van het gemeentehuis. Op het dak zijn PV-panelen geplaatst. Slimme technieken, zoals klimaatplafonds en lage temperatuurverwarming zorgen voor een aangenaam klimaat.

Projectupdate Zalenaccommodatie De Dialoog in Ermelo

Dag van de Bouw Dialoog Ermelo een groot succes!

Afgelopen zaterdag vond een fantastische editie van de Dag van de Bouw plaats. Het nieuwe culturele centrum De Dialoog in Ermelo werd deze dag letterlijk in het zonnetje gezet.

Maar ook op figuurlijke wijze, want Prins Bouw zorgde voor een uniek kijkje achter de bouwhekken van het complex. Onder meer de onlangs geplaatste vliesgevels en de voortgang in het interieur waren zichtbaar voor het grote publiek. Voor zowel jong als oud was de bouwwereld te ontdekken in onder meer een knutselhoek en middels georganiseerde rondleidingen over het terrein. Dank aan Prins Bouw voor de uitstekende organisatie en aan alle bezoekers die wij hebben mogen spreken. Graag zien wij u dit najaar in het gerenoveerde centrum terug om het eindresultaat te zien!

Projectupdate Zalenaccommodatie De Dialoog in Ermelo

Kom kijken achter de bouwhekken in Ermelo

Nieuwsgierig naar De Nieuwe Dialoog in Ermelo? Kom kijken achter de bouwhekken tijdens de Dag van de Bouw 2022

De Nieuwe Dialoog krijgt steeds meer vorm. Zo zijn onlangs de vliesgevels geplaatst, worden de buitenwanden geïsoleerd en voorzien van afwerking. Daarnaast wordt er binnen hard gewerkt aan de verschillende installaties en de binnenwanden, waarmee de contouren van het gebouw ook hier als maar meer zichtbaar worden. De foto’s van de bouw geven al een impressie, maar op zaterdag 18 juni krijgen alle geïnteresseerden ook de mogelijkheid om de voortgang zélf te zien.

De Nieuwe Dialoog stelt zich deze dag namelijk open voor de Dag van de Bouw. Een uniek kijkje wordt hiermee gegeven achter de bouwhekken van het project. Met activiteiten voor jong en oud is er voor ieder wat wils om de fantastische wereld van de bouw en het maatschappelijk vastgoed te ontdekken. Iedereen is van harte welkom!

Meer info is te vinden op de website van de Dag van de Bouw.

Projectupdate Zalenaccommodatie De Dialoog in Ermelo

Vlag gehesen in de top van De Dialoog

De bouw van De Dialoog in Ermelo heeft haar hoogste punt bereikt! Wethouder Hans de Haan hees samen met de toekomstige gebruikers van De Dialoog de vlag om het hoogste punt te markeren. Vervolgens liepen zij met de betrokken bouwpartijen afsluitend een ronde over de bouw, die er in het zonnetje fantastisch bij ligt. De wethouder concludeert: “een feestelijk moment met een compliment voor iedereen die hier zo hard voor heeft gewerkt”.

De Dialoog is op diverse manieren te gebruiken en biedt aan allerlei organisaties en gebruikers onderdak. Enorm belangrijk voor deze duurzame en groene accommodatie in het culturele hart van Ermelo, waar vele bezoekers elkaar zien, ontmoeten en een kop koffie drinken. Toegankelijkheid is immers één van de focuspunten van het ontwerp geweest.

Het hoogste punt is een welkome mijlpaal waar we kort bij stil mogen staan. Toch gaan we ook snel verder met het plaatsen van de vloeren en daken, en het optrekken van de gevel, zodat het gebouw wind- en waterdicht wordt gemaakt. Daarna beginnen de afbouw werkzaamheden binnen. Na de zomer van dit jaar zal De Dialoog immers al opengaan om het bruisende cultuurleven van Ermelo weer een plek te geven.

Projectupdate Zalenaccommodatie De Dialoog in Ermelo

Theaterzaal De Dialoog opgeleverd!

Exact volgens planning is de theaterzaal van De Dialoog gerenoveerd! Hiermee is er sinds de start van de sloop 2 maanden geleden veel werk verzet en wordt de theaterzaal weer vroegtijdig in gebruik genomen.

De werkzaamheden voor De Dialoog zijn overigens nog niet afgerond. Het ontwerp van het multifunctionele activiteitencentrum zit momenteel in de UO-fase en wordt technisch afgerond en de bouw wordt voorbereid. De Nieuwe Dialoog zal volledig worden vernieuwd waarna het in de eerste helft van 2022 opgeleverd en gebruikt kan gaan worden.

Multifunctionaliteit vormt de basis voor De Nieuwe Dialoog. Dit wordt gerealiseerd met onder andere te koppelen vergader- en activiteitenruimtes, en een directe verbinding met het gemeentehuis, waarbij beide gebouwen één gezamenlijke entree en ontvangstbalie krijgen in een open centrale ruimte. Daardoor ontstaat synergie tussen het gemeentehuis en De Dialoog.

Dit vormt overigens een uitdagende pijler in het ontwerp. Daarmee wordt voldaan aan de ambitie van de gemeente om De Dialoog nog lang het bloeiende sociaal, cultureel en maatschappelijk leven van Ermelo te laten faciliteren.

Projectupdate Zalenaccommodatie De Dialoog in Ermelo

Bouwbord en sloop De Dialoog

De vernieuwing van De Dialoog in Ermelo is weer een stapje dichterbij door de sloopwerkzaamheden die plaatsvinden. De theaterzaal is daarnaast gestript en zal nu gerenoveerd worden, waarna in september ook de deuren van de theaterzaal zullen openen!
Als symbolische start van de bouwwerkzaamheden is begin juni het bouwbord onthuld door de wethouder van Gemeente Ermelo.

OLCO voert bij dit project het projectmanagement uit als gedelegeerd opdrachtgever en geeft daarvoor inhoudelijke sturing aan het ontwerp- en bouwteam en organiseert de aanbestedingen. Bijzonder is het feit dat het gemeentehuis gedurende de bouw geopend zal blijven voor de inwoners en bezoekers!

Projectupdate Zalenaccommodatie De Dialoog in Ermelo

Sloopwerkzaamheden De Dialoog van start!

In Ermelo is afgelopen week een start gemaakt met de sloop van De Dialoog. Eerder zijn materialen voor hergebruik al gedemonteerd. Door de sloop ontstaat er ruimte om “De Nieuwe Dialoog” te realiseren, waarbij multifunctioneel gebruik één van de uitgangspunten vormt. Daarnaast zal een directe verbinding gerealiseerd worden met het naastgelegen en aangrenzende gemeentehuis en zullen beide van dezelfde ingang gebruik gaan maken. De theaterzaal zal gerenoveerd worden, waarmee het dit najaar weer volledig in gebruik kan worden genomen.

OLCO is als gedelegeerd opdrachtgever verantwoordelijk voor het project- en procesmanagement tijdens de ontwerp- en bouwfase. Hiervoor zal onder andere de aanbesteding van de bouwkundige werkzaamheden de periode georganiseerd worden. Ondertussen zullen de nodige sloopwerkzaamheden op locatie worden uitgevoerd. Na de zomer zullen de bouwwerkzaamheden starten waarmee het gebouw vorm gaat krijgen!

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Patrick Spanjersberg

Patrick Spanjersberg

Projectmanager
+31 6 5118 8737

Meer info?

Neem contact op met Patrick Spanjersberg, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Werken

Nieuwe duurzame gemeentewerf

Nieuwbouw gemeentewerf Heelsum
Werken

Innovatie in de agrarische sector

Innovatiecentrum in Maassluis
Werken

Nieuwe duurzame gemeentewerf

Nieuwbouw duurzame gemeentewerf in Zeist