Zwembad De Koerbelt is een zwemaccommodatie in Rijssen en beschikt over een binnen- en buitenbad. De huidige zwemaccommodatie heeft in de loop van de tijd verschillende transformaties ondergaan. In de jaren ’60 is het buitenbad gerealiseerd, waarna het zwemcomplex in de jaren ’70 en ’80 is uitgebreid met een overdekt recreatiebad en een 25-meter wedstrijdbad. Het huidige zwembad voldoet niet meer aan de hedendaagse standaarden op het gebied van functionaliteit en duurzaamheid. Daarnaast is het zwembad uit haar jasjes gegroeid, omdat alle verenigingen en doelgroepen van een relatief smal wedstrijdbad gebruik moeten maken.

Doelstelling van de opdrachtgever

Gemeente Rijssen-Holten heeft eind 2017 besloten om het zwembad De Koerbelt te vervangen door een nieuw binnenbad, waarbij het 50 meter buitenbad wordt gerenoveerd en het recreatiebad wordt vervangen door een spraypak. Het bestaande zwembad zal geopend blijven tot het nieuwe zwembad is opgeleverd. De gemeente heeft zich als doel gesteld een zeer duurzaam zwembad te realiseren dat energie neutraal is. In het najaar van 2018 is een ontwerpteam geformeerd om een Voorontwerp uit te werken. In het voorjaar van 2019 is het ontwerp voorgelegd aan het College van Burgemeesters en Wethouders.

Projecttoelichting

Het nieuwe zwembad zal bestaan uit twee zwemzalen: een westrijdbad en een recreatie- en instructiebad. Het wedstrijdbad zal 25×21 meter zijn en deels worden voorzien van een beweegbare bodem. Het instructiebad van 25×10 meter zal eveneens worden voorzien van een beweegbare bodem. Aanvullend zal het instructie- en recreatiebad worden voorzien van een waterglijbaan, whirlpool en peuterbad. Vanuit het zwembad hebben de zwemmers een wijds uitzicht op de ligweide dat over loopt in een bos- en heidegebied.

Het zwembad wordt voorzien van een uitnodigende horeca, dat zowel uitzicht biedt op de binnenbaden als de ligweide met een 50-meterbad en het achterliggende natuurgebied.

Duurzaamheid

Het project zal all-electric worden uitgevoerd, wat betekent dat het gebouw niet voorzien zal worden van een gasaansluiting. De gemeente heeft als doel gesteld het gebouw energieneutraal uit te voeren, waarmee het nieuwe zwembad meer energie op wekt dan dat het verbruikt.

Rol OLCO

OLCO heeft in 2017 een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Gedurende de haalbaarheidsstudie heeft OLCO onderzoek gedaan naar verschillende varianten. In samenspraak met verschillende gebruikersgroepen is er een integraal advies geschreven voor een verdere uitwerking. In het najaar van 2018 is OLCO als zwembadadviseur betrokken binnen het ontwerpteam, waarin het een Programma van Wensen heeft opgesteld en het ontwerpproces begeleid.

Marc Sprengers

Marc Sprengers

Junior Projectleider
06 16 48 88 35

Meer info?

Neem contact op met Marc Sprengers, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Meer projecten:

Bewegen

Naar een toekomstbestendig zwembad in Amstelveen

Haalbaarheidsonderzoek renovatie – nieuwbouw zwembad Amstelveen
Bewegen
Werken

Nieuwe duurzame gemeentewerf

Nieuwbouw gemeentewerf te Zeist