OLCO is door de gemeente Den Helder in 2004 benaderd om te bepalen of het oude zwembad ‘De Schots’ nog zou kunnen voldoen aan de eisen en wensen van het gebruik. Dit resulteerde in een haalbaarheidsstudie naar renovatie versus nieuwbouw, waarbij de focus lag op inzicht in de Total Cost of Ownership (TCO) van het zwembad. Op basis daarvan is gekozen een nieuw complex te bouwen, waarbij hoge ambities werden gesteld aan functionaliteit en duurzaamheid.

Doelstelling gemeente

Het nieuwe zwemcomplex ‘Het Heersdiep’ is hét zwemcomplex voor Den Helder en omgeving, waarbij optimaal gebruik is gemaakt van duurzame maatregelen om de TCO laag te houden en perfect comfort voor de gebruiker te realiseren. Het zwemcomplex is gerealiseerd naast het bestaande oude zwembad in het beschermde cultuurhistorisch gebied, een oude verdedigingslinie ‘De Stelling’. De totale omvang van het nieuwe zwembad bedraagt ruim 6100 m² met 1.500 m² aan zwemwater.

Projecttoelichting

Het zwemcomplex bestaat uit een 25 meter wedstrijdbad (zes banen) met gedeeltelijk een beweegbare bodem, een doelgroepen-bad met een beweegbare bodem, een 25 meter multifunctioneel bad, een recreatie-bad, een waterglijbaan van 90 meter, whirlpools en een wellness-ruimte. Er is een ruime ligweide beschikbaar bij een tweetal buitenbaden.

De Koninklijke Marine (CZSK) heeft een wezenlijke bijdrage aan het concept van dit unieke bad geleverd. Dit door de realisatie van specifieke afzinkvoorzieningen in het wedstrijdbassin. Daarnaast kunnen hier oefeningen en simulaties worden gedaan (helikopterdroppings en reddingsacties). Ook is in nauw overleg met CZSK een duiktank gerealiseerd.  Deze duiktank met een waterdiepte van 9 meter en 13 meter doorsnede is bedoeld om duikoefeningen, reddingstrainingen en ontsnappingsoefeningen uit een onderzeeër te simuleren. Daarvoor is een ontsnappingsmodule in de bodem aangebracht, de Single Escape Tower (SET). Deze voorziening is een noviteit in Nederland en ver daarbuiten, waarmee Den Helder zich op dit gebied internationaal op de kaart heeft gezet. Deze voorziening wordt  primair vanuit de CZSK gebruikt, maar ook door marine uit andere Europese landen, de politie en brandweer en de offshore industrie.

Ten aanzien van de logistiek in het gebouw, is er veel aandacht besteed aan routing en positionering van ruimten. Dit heeft geresulteerd in een efficiënt gebouw, dat goed te beheren is en door meerdere gebruikers gelijktijdig of juist op ongelijke gebruikstijden in delen te gebruiken is. Daarbij is een zeer efficiënte opzet van de installaties cruciaal geweest om flexibel te zijn in opening van zwemzalen en ruimten ten opzichte van elkaar.

Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp was de inpassing van het gebouw in het landschap, de zogenaamde ‘groene landschapskamers’ welke onderdeel uitmaken van ‘De Stelling’. Bij de keuze van de architect is dit een zwaarwegend selectiecriterium geweest. Op basis van een ontwerpdialoog is tijdens de eerste Ontwerpfase het zwembad ontwikkeld als een Paviljoen met een transparant karakter. Daarmee heeft het zwembad een sterke eigen identiteit en wordt de beleving van een parkachtige setting versterkt.

Rol OLCO

Bijzonder en uniek is de samenwerking van de gemeente met de Koninklijke Marine ‘de Commando Zee Strijdkrachten’ (CZSK). De basis voor dit duurzame project is gelegd met het door ons opgestelde Programma van Eisen en de exploitatieopzet, op basis van een TCO-benadering waarin ambitieuze eisen op het gebied van duurzaamheid zijn opgenomen.

Deze uitgangspunten zijn door OLCO vertaald in het ontwerp. Voor beide opdrachtgevers heeft OLCO vervolgens het complete bouw- en projectmanagement gevoerd, dit ten aanzien van de aanbestedingsstrategie, de afstemming tussen adviseurs zoals installatieadviseur, architect en constructeur, alsmede de afstemming met de Gemeente, de Exploitant en CZSK.

Na realisatie van het nieuwe zwemcomplex heeft OLCO de complete aanbesteding en directievoering van de sloop van De Schots begeleid. Ook het complete ontwerp, aanbesteding en het uitvoeringproces van de terreininrichting rondom Het Heersdiep is door OLCO uitgevoerd.

Duurzaamheid

OLCO heeft geadviseerd om met verschillende keuzepakketten te werken voor het toepassen van de duurzaamheidsmaatregelen. De inzet van dergelijke maatregelen is bepaald op basis van het effect op drie onderdelen:

1. Het verlagen van de TCO (o.a. onderhoud, energie en personeel).
2. Het verhogen van het comfort voor de bezoeker en het personeel.
3. Het beslag op natuurlijke bronnen te reduceren, uitgedrukt in CO²-reductie.

De keuzepakketten zijn door het ontwerpteam uitgewerkt en doorgerekend om de impact op elk van de drie thema’s vast te kunnen stellen. Hierbij zijn zowel bekende als vernieuwende technieken onderzocht. De gemeenteraad heeft de verschillende pakketten beoordeeld en op advies van OLCO een keuze gemaakt en deze in opdracht gegeven.

De benoemde doelstellingen van het verminderen van de TCO, het verhogen van comfort en de uitstoot van CO² te reduceren wordt onder andere gerealiseerd door gebruik te maken van verschillende installatietechnische- en bouwkundige maatregelen, waaronder luchtbehandelingskasten met hoog rendement WTW, warmtekrachtcentrale (WKK), warmtepompen, zonneboiler- en PV-cellen en hoge isolatiewaarden van de gevels en daken.

Ook bij de materiaalkeuze in het gebouw is veel aandacht besteed aan onderhoudsarme of zelfs onderhoudsvrije toepassingen. Hierbij zijn de concepten van C2C (Cradle to Cradle) gehanteerd.

Mark Westra

Mark Westra

Directeur
06 29 09 88 78

Meer info?

Neem contact op met Mark Westra, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Meer projecten:

Bewegen

Naar een toekomstbestendige sportaccommodatie in Noordwijkerhout

Toekomstvisie De Schelft in Noordwijkerhout
Bewegen

De Schoter

Nieuwbouw sporthal Haarlem
Bewegen

Sportcentrum in het groen

Nieuw Sportcentrum in Ermelo