De gemeente Ermelo realiseert het nieuwe multifunctionele sportcentrum in Ermelo, waarbij OLCO zorgt voor het complete bouw- en projectmanagement. Het centrum is geschikt voor zwemwedstrijden, waterpolo, alsmede (inter)nationale zaalsportwedstrijden zoals rolstoelbasketbal.

Projectupdate Nieuw Sportcentrum in Ermelo

Schetsontwerp nieuw zwem-/ sportcomplex Ermelo gepresenteerd

Maandagavond 16 december werd, tijdens een door de gemeente Ermelo georganiseerde informatieavond,  het schetsontwerp van het nieuwe zwem- en sportcomplex Ermelo gepresenteerd aan gebruikers en omwonenden. De opening van het nieuwe sportcomplex, dat gebouwd wordt op sportpark De Zanderij, staat gepland in het derde kwartaal van 2022.

Lees meer over het schetsontwerp en de informatiedag in de media door link 1 en link 2.

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

Ter vervanging van het bestaande Calluna realiseert de gemeente Ermelo het nieuwe Sportcentrum. Dit bestaande centrum is verouderd en past niet meer bij de huidige eisen en ambities van de gemeente Ermelo en de gebruikers. Er heeft een afweging plaatsgevonden tussen nieuwbouw en renovatie van het sportcentrum. Hieruit is naar voren gekomen dat nieuwbouw de beste optie is. De gemeente Ermelo realiseert dit nieuwe sportcentrum dan ook voor de inwoners van Ermelo. Er is gekozen voor het selecteren van een ontwerpteam en bouwteam, waarmee de gemeente gezamenlijk een optimale invulling geeft aan de (ruimtelijke) behoefte binnen de hiervoor gestelde kaders.

Projecttoelichting

Het nieuwe sportcentrum krijgt drie zwemzalen. Het 25 meter lange wedstrijdbassin bestaat uit 6 banen, inclusief een tribune voor 100 personen. Het doelgroepenbad is voorzien van geïntegreerde luie trap en mivalift. Tevens is er voorzien in een peuterbad, whirlpool en sauna. Om de multifunctionaliteit te vergroten zijn het sportbassin en doelgroepenbad voorzien van een beweegbare bodem.

De sporthal wordt gerealiseerd conform de NOC*NSF norm en heeft een sportvloer van 44,2×32 meter en alle benodigde voorzieningen. De vrije hoogte in de sporthal is 7 meter, geschikt voor diverse zaalsporten. Ook is voorzien in een tribune voor 150 personen. Tevens kan de hal in drie delen worden gedeeld voor het onderwijs. Grenzend aan de sporthal wordt er een turnhal gerealiseerd van 32×20 meter. De vrije hoogte in de turnhal is maar liefst 11 meter, waardoor er trampolinewedstrijden gehouden kunnen worden.

Aanvullend is er een uitgebreide horecagelegenheid met twee multifunctionele ruimtes en zal het sportbedrijf zich in het gebouw huisvesten.

Rol OLCO

OLCO heeft samen met de gemeente, het sportbedrijf en de verschillende gebruikers een PvE (programma van eisen) opgesteld. Deze uitgangspunten zijn door OLCO vertaald in het ontwerp. Daarnaast zorgt OLCO voor het complete bouw- en projectmanagement, ten aanzien van de aanbestedingsstrategie, de afstemming tussen adviseurs zoals installatieadviseur, architect en constructeur, alsmede de afstemming met de Gemeente en de Exploitant. OLCO zorgt gedurende het gehele proces van ontwerp en uitvoering voortdurend voor intensief contact met alle partijen om de ontwerpuitwerking optimaal aan te laten sluiten bij de wensen van de gebruikers.

Duurzaamheid

Het nieuwe sportcentrum is ontworpen met het ‘Passive House’ principe in het achterhoofd, om zowel operationele koolstofdioxide als opgenomen koolstofdioxide te verminderen aan de hand van een kleine footprint en een efficiënt gebouwcasco met hoge thermische prestaties en luchtdichtheid. Het modulaire, structurele raster op de begane grond en de grote overspanning op de eerste verdieping maken het een gebouw dat goed inzetbaar is voor allerlei verschillende toepassingen. Het ontwerp volgt de benadering ‘bouwstoffen eerst’, met een strategie die voorrang geeft aan passieve ontwerpprincipes, duurzame materialen, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. De eenvoudige bouwstijl zorgt ervoor dat het gebouwcasco een hoge U-waarde en luchtdichtheid kan bereiken, waardoor het primaire energieverbruik wordt geminimaliseerd. Er wordt voorrang gegeven aan het maximaal gebruik maken van natuurlijk licht en natuurlijke ventilatie.

Projectupdates

Volg ons op Twitter om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Paul van Dorst

Paul van Dorst

Projectleider
06 21 59 38 38

Meer info?

Neem contact op met Paul van Dorst, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Meer projecten:

Bewegen

De Schoter

Nieuwbouw sporthal Haarlem
Bewegen

Naar een toekomstbestendig zwembad in Amstelveen

Haalbaarheidsonderzoek renovatie – nieuwbouw zwembad Amstelveen
Bewegen

Zwemmen midden in de natuur

Nieuwbouw zwembad de Koerbelt in Rijssen